Nem javul a járványhelyzet Európában

2021.02.12

Utazási korlátozást vezet be Németország a cseh határrégiókból és Ausztria Tirol tartományából, miután megugrott a fertőzőbb koronavírus-variánsok okozta esetek száma. Január végén már a legtöbb olyan országból megtiltották a beutazást, ahol jelen volt a mutálódott vírus, most ezt bővítették ki. A német kancellár közben elismerte, hogy hibáztak a második hullám érkezésekor.

- Akkor, és ezt a tanulságok közé kell sorolnunk, akkor nem voltunk sem eléggé óvatosak, sem eléggé gyorsak. Nem zártunk be elég korán és következetesen a második hullám előjelei és a tudósok figyelmeztetései ellenére sem - mondta Angela Merkel német kancellár.

Portugáliában március 1-jéig meghosszabbították a lezárásokat, miután a koronavírus-járvány kezdete óta legtöbb fertőzést regisztrálták. A létfontosságú termékeket árusító boltok kivételével minden üzletet bezártak, zárva vannak az iskolák is, és kötelezővé tették az otthoni munkavégzést.

- Még 15 napig fenn kell tartanunk a rendkívüli állapotot és a zárlatot, hogy tartsuk az irányt március felé közeledve, és hogy húsvét előtt se érkezzenek rossz jelzések - mondta a portugál elnök, Marcelo Rebelo de Sousa.

Magyarországon igazolást kaphatnak majd azok, akik beoltatták magukat a koronavírus elleni védőoltással, és azok is, akik meggyógyultak a vírus okozta betegségből. A szokásos heti kormányzati tájékoztatón elhangzott, arról egyelőre nincs döntés, hogy az igazolás milyen jogosultságokkal jár.

- A kormány a tegnapi ülésén döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt fog a magyar állam bevezetni. Védettséget igazoló okmányt az kaphat, akit beoltottak - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Franciaországban születésnapját ünnepelte Európa legidősebb, és egyben a világ második legidősebb embere, az 1904-ben született André nővér. A francia szerzetesnőt Toulonban, a Labouré Szent Katalin nyugdíjas otthonban köszöntötték. André nővér átélt két világháborút és koronavírussal is megfertőződött, amiből sikeresen felgyógyult születésnapja előtt.