Nem biztos, hogy a határidőig kivonja csapatait az USA Afganisztánból

2021.03.22

Az afgán vezetéssel tárgyalt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vasárnap Kabulban. A politikus látogatását nem jelentették be előre. Donald Trump még elnökként május 1-jére ígérte az amerikai csapatok kivonását az országból, de a határidőt nem biztos, hogy tartja Joe Biden. A jelenlegi amerikai elnök a múlt héten bizonytalan választ adott egy ezt firtató kérdésre, és az Afganisztánban tárgyaló minisztere sem mondott semmi konkrétat:

"Nos, amit látni szeretnénk, az a konfliktus felelősségteljes lezárása. Ez az az üzenet, amit az összes féltől, az összes partnerünktől hallottam ma. Mindenki nagyon szeretné, ha felelősen véget vetnénk ennek, és valami új jöhetne" - nyilatkozta a kivonulással kapcsolatban Lloyd Austin.

Az Egyesült Államok történetének leghosszabb háborúja már majdnem húsz éve húzódik, 2001. október 7-én kezdődött. Az amerikai vezetés régóta szeretné lezárni a konfliktust, fokozatosan vonja ki az alakulatokat az országból, és adja át a hatásköröket az afgán kormánynak és hadseregnek. Miközben 2010-ben még nagyjából 100 ezer amerikai katona szolgált Afganisztánban, ez a szám mára néhány ezer főre (hivatalos információk szerint 2500-ra) apadt.

Az amerikai jelenlét csökkenésével párhuzamosan azonban a nemzetközi támogatást élvező központi afgán kormány nem tudta megerősíteni hatalmát, az ország egyes részeit most is a szélsőséges tálibok ellenőrzik. Sokan attól tartanak, hogy ha elhagynák az amerikai csapatok Afganisztánt, a tálibok újra átvennék a hatalmat az országban. A kabuli vezetés ezért nem támogatja a kivonulást. A béketárgyalások jelenleg is zajlanak a felek között, legközelebb áprilisban, Isztambulban tartanak csúcstalálkozót.