Nem bizonyított, hogy a D-vitamin véd a koronavírustól

2020.12.17

A D-vitamin az egészség általános állapota szempontjából fontos, de bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a koronavírustól is véd - állapította meg a brit egészségvédelmi intézet, amelynek tanulmányát a BBC is idézi.

A szakértők ennek ellenére az javasolják, hogy mindenki gondoskodjon a szükséges D-vitamin mennyiség beviteléről annak érdekében, hogy megőrizze a csontok és izomzat egészségét.

D-vitamin tabletták   -   Szerzői jogok  AP Photo/Mark Lennihan
D-vitamin tabletták - Szerzői jogok AP Photo/Mark Lennihan

A D-vitamin és a koronavírus közötti összefüggés kutatása azok után kezdődött, hogy gyér számú tanulmány szerint a vitamin fokozhatja a szervezet immunválaszát a légzést támadó vírusok ellen.

A D-vitamin talán csökkentheti vagy mérsékelheti a covid-fertőzés tüneteit. A klinikai vizsgálatok hivatott fény deríteni az állítás megalapozottságára - véli Adrian Martineau, a londoni Queen Mary Egyetem professzora.

A D-vitamin rendszeres pótlása rendkívül fontos - kivált télen -, amikor az emberek otthonaikba zárva próbálják átvészelni a járvány időszakát. A vitamin természetes forrása ugyanis a napfény, amely télen amúgy is hiánycikknek számít, és a lakásokba sem szűrődik be.

Laboratóriumi tabletták hiányában természetes forrásként szolgálnak egyes élelmiszerek, például az olajos halak, a gabonapelyhek és étrend-kiegészítők.

D-vitaminhiányban szenvednek nemcsak télen, hanem még tavasszal is:

• a sötétebb bőrű személyek;

• a szociális otthonok gondozottjai;

• azok, akik kevés időt töltenek a szabadban, és

• azok, aki a szabadban eltakarják testüket.

Ezeknek a csoportoknak a számára a D-vitamin mesterséges pótlása mindenképpen javasolt.

"Napi 10 mikrogramm (400 egység) D-vitamin bevitele szükséges, kivált idén, amikor az emberek sokkal több időt töltenek otthonukba zárva" - hangoztatja Dr. Alison Tedstone, brit élelmezési szakértő.

A magyar tapasztalatok

Csontjaink védelme és izomerőnk fokozása mellett a D-vitamin a betegségekkel szembeni védekezőképességünkre is pozitív hatást gyakorol - állapította meg még májusban a Semmelweis Egyetem honlapján megjelent cikk.

Ha a nyári időszakban napi negyed, vagy fél órát eltöltünk a napon, a téli hónapokban pedig a háziorvos által felírt napi 1000-2000 egységnyi D-vitamint szedünk, akkor a D-vitamin szintünk egész évben a megfelelő tartományban marad. A nyári hónapokban a maximum fél órás, nem a déli órákban történő, az arcot, karokat, vállakat érintő napsugárzás nem növeli a bőrrák vagy egyéb bőrmegbetegedések kockázatát, ennél további napozás esetén azonban mindenféleképpen alkalmazni kell a megfelelő fényvédelmet, amiről azonban érdemes tudni, hogy a D-vitamin termelődését is gátolja - hangsúlyozta a cikkben dr. Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója.

A D-vitamin elsősorban az egészséges csontszerkezetért felel, ugyanakkor például az izomerő fenntartásában is fontos. Receptora szinte a szervezet összes sejtjén jelen van. A D-vitamin pótlása azonban csak addig előnyös, amíg annak hiányát szünteti meg, egy normál D-vitamin szinttel rendelkező embernek nincs szüksége plusz bevitelre, hiszen az szélsőséges esetben kalcium túlterhelést és veseproblémákat is okozhat - hívta fel a figyelmet a professzor.

Az őszi, téli évszak beálltával, az október és március közötti periódusban a felmérések szerint Magyarországon 10-ből 9 embernél alakul ki D-vitamin hiány.

A kapcsolódó vizsgálatokra utalva dr. Masszi Tamás ismertette, hogy az olyan populációkban, ahol alacsonyabb a D-vitamin szint, általánosságban magasabb a halálozási kockázat. A felső légúti betegségek esetében pozitív hatása van a D-vitamin pótlásának. A meghűlés, influenza és más enyhébb, a koronavírusok által is okozott felső légúti betegség télen gyakrabban fordul elő, ebben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin szintnek is. Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol - mutatott rá dr. Masszi Tamás.

Ebből következve feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet, ezt konkrét kutatás azonban még nem támasztja alá - tette hozzá a szakorvos.