Négy új gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be Orbán Viktor a járvány miatt

2020.12.19

Négy új rendelkezést hozott a kormány a járvány miatt a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként - jelentette be Orbán Viktor szombat kora délután a Facebook-oldalára feltett videóban.

A miniszterelnök szerint az egészségügy jól teljesít a járvány második hullámában, ugyanakkor a családok, a vállalkozások, a munkahelyek védelmére újabb gazdasági intézkedések váltak szükségessé.

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket hozott a kormány   -   Szerzői jogok  Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket hozott a kormány - Szerzői jogok Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A legújabb gazdaságvédelmi intézkedések a következők:

1. A családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan életbe lép, csak annak kell jelentkeznie bankjánál, aki ennek ellenére fizetni szeretné törlesztőrészleteit.)

2. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatják. Ezt a kedvezményt a vendéglátóhelyek, a szállodák, az idegenforgalom mellett kiterjesztik a magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

3. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik.

4. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.