Négy bevándorló meghalt átkelés közben a La Manche-csatornán

2020.10.28

Négy bevándorló életét vesztette a La Manche-csatornán kedden, miután megpróbáltak hajóval átjutni Franciaországból az Egyesült Királyságba. Az áldozatok között két gyermek is van, egy embert pedig még mindig keresnek.

Először egy brit jacht vette észre a felborult hajót. A hatóságok a vízből és a levegőből is keresték a hajótörötteket. 15 embert sikerült kimenteniük, többeket újra kellett éleszteni, mások a végzetes kihűlés közelében voltak, amikor megtalálták őket.

"Irániak voltak. Amennyire tudjuk, nagyjából öt mérföldre lehettek a parttól, de arra nincsen magyarázatunk, hogy ez a hajó, amit egyébként nappali halászathoz használnak, miért borult fel" - mondta az esettel kapcsolatban egy francia tisztviselő, Hervé Tourmente Dunkerque-ből.

Johnson: leszámolunk a bűnbandákkal

A brit belügyminiszter, Priti Patel a Twitteren fejezte ki sajnálatát a történtek miatt. A politikus együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait.

Boris Johnson brit kormányfő szintén egy tweetben emlékezett meg az elhunytakról. A miniszterelnök arról is írt, hogy segítséget nyújtanak a francia hatóságoknak az ügy kivizsgálásában, és mindent megtesznek azért, hogy leszámoljanak a tengeri átkeléseket szervező bűnbandákkal:

Az újabb kísérlettel már a 7500-at közelíti a csatornán átkelni próbáló bevándorlók száma idén, évről évre egyre többen vágnak neki a veszélyes útnak. London rendszeresen kritizálja Párizst azért, mert nem tesz eleget az Egyesült Királyság felé igyekvő bevándorlók feltartóztatásáért. A franciák szerint azonban hiába csinálnak bármit, aki valóban át akar kelni a csatornán, azt hatósági eszközökkel nem lehet feltartóztatni.