Navalnij-ügy: vizsgálatot követel az EU és a NATO is

2020.09.04

Brüsszel már gyilkossági kísérletként kezeli Navalnij megmérgezését. Az Európai Unió hivatalos közleményben szólítja fel Oroszországot, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel együttműködve biztosítsa az ügy pártatlan kivizsgálását. A hivatalos álláspont szerint a vegyi fegyver használata elfogadhatatlan és a nemzetközi jog megsértését jelenti.

A NATO pénteken tárgyal Navalnij ügyéről.

A NATO pénteken foglalkozik a kérdéssel. A szervezet főtitkára is sürgeti az ügy kivizsgálását és a merénylet következményeiről tárgyal a tagállamok képviselőivel.

A NATO pénteken tárgyal Navalnij ügyéről.

Navalnij korrupcióellenes alapítványa szintén átlátható vizsgálatot követel: "Az orosz állam a legőrültebb, legabszurdabb elméleteket fogja felállítani a helyzettel kapcsolatban, ki fogja forgatni a tényeket. Ez az ő stílusuk. Először arra fognak hivatkozni, hogy a Nyugat provokálja őket, majd hogy harmadik erők beavatkoznak. És kitalálnak még sok mást is. Ők így dolgoznak: káoszt teremtenek és összezavarnak mindenkit" - mondta Ivan Zhdanov, az alapítvány igazgatója.

Az Egyesült Államokat megosztja a kérdés. Amíg a Fehér Ház szerint nem lehet közvetlenül az orosz államot okolni a helyzetért, addig Trump kihívója, a demokrata elnökjelölt, Joe Biden szerint Putyin áll a mérgezés mögött.