Napirenden lesz Brüsszelben a héten Deutsch Tamás néppárti kizárása

2020.12.14

Szerdán hivatalosan is napirenden lesz Deutsch Tamás kizárása a néppárti frakcióból Brüsszelben - áll a Politico heti hírlevelében. A hétindító előzetes hangsúlyozza, hogy az egész lengyel küldöttség a Fideszes EP-képviselő kizárása mellett van.

"A Fidesz a közös Európa ellen van, a jogállamiság ellen. Elfogadhatatlan összehasonlításokat engednek meg maguknak vezetőinkkel, Jean-Claude Junckerrel, Donald Tuskkal és Manfred Weberrel szemben" - idézi a hírlevél Andrzej Halicki Polgári Platformos EP-képviselő szavait. Halicki vasárnap este, telefonon tolmácsolta az általa vezetett delegáció álláspontját a Playbook nevű uniós hírlevélnek.

ARCHÍV: 2019. szeptember 27. - Deutsch Tamás az MTK Esport Arénában   -   Szerzői jogok  Mohai Balázs/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
ARCHÍV: 2019. szeptember 27. - Deutsch Tamás az MTK Esport Arénában - Szerzői jogok Mohai Balázs/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

"Nem tudunk együttműködni egy olyan párttal, amely a számunkra alapvető célok ellen játszik. Itt az idő eldöntenünk, hogy milyenek szeretnénk lenni, hogy merre szeretnénk tartani" - hangsúlyozta Halicki, egyben annak a reményének is hangot adott, hogy szerdán nem csupán vita lesz a kérdésről, hanem formális szavazás is.

Botrányt kiváltó párhuzam után bocsánatkérés

Deutsch Tamás, a magyar kormánypárt EP-delegációvezetője november végén a Gestapo és az ÁVO jelszavaival állította párhuzamba Manfred Weber néppárti frakcióvezető jogállamisági mechanizmusról szóló üzenetét az ATV Csatt című vitaműsorában november 25-én:

"Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója nem volt" - fogalmazott Deutsch.

Nem sokkal később bocsánatkérésre kényszerült, mivel szavait nemcsak Magyarországon követte széleskörű felháborodás, hanem az európai közvélemény is heves reakciókkal fogadta. Kijelentése miatt többen követelni kezdték a Fidesz európai pártcsaládjából történő kizárását. Deutsch a botrányt kiváltó kijelentéseket nyilvánosan tette, bocsánatot viszont levélben kért az Európai Néppárti Frakció tagjaitól. A levelet teljes terjedelmében ITT közöltük:

Bocsánatkérésre kényszerült Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője

A Fidesz és Weber viszonya az elmúlt két évben romlott meg

A bajor politikus és a magyar kormány kapcsolatában az első komolyabb törést a Sargentini-jelentésről szóló szavazás jelentette az Európai Parlamentben. Weber a jelentés vitája és az EPP zárt ajtós megbeszélése után közölte, hogy támogatni fogja a jelentést, és ezzel azt, hogy elsőként az EU történelmében a 7-es cikkely szerinti eljárás induljon Magyarországgal szemben a képviselők döntésére. Indoklásában hangsúlyozta, hogy a párbeszédhez kompromisszumkészségre lenne szükség, de nem látott semmi jelet erre Orbán Viktor magyar miniszterelnök részéről.