Nagyon megszenvedi az olasz turizmus a koronavírust

2020.03.11

Velence teraszai, utcái és terei normál esetben tele vannak a világ minden tájáról ide érkező turistákkal. Most azonban vesztegzár alatt van Olaszország, az egyik legnépszerűbb turistacélpont.

Míg ez valószínűleg segít a koronavírus terjedésének megfékezésében, rossz hatással lehet a turizmusra. Az európai légitársaságok, a többi között a British Airways, a Wizz Air, a Norwegian, a Ryanair és az Easyjet leállítják az összes vagy csaknem az összes olaszországi járatukat.

Az olasz kormány pedig felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon.

Az olasz turisztikai szövetség, az Assoturismo adatai szerint a márciusi római hotel-és útfoglalások 90 százalékát lemondták. Az Európai Utazási Bizottság igazgatója, Eduardo Santander nyilatkozott az Euronewsnak.

Oleksandra Vakulina, Euronews

"A turizmus egyre ellenállóbbá vált az utóbbi néhány évben a különböző zavaró tényezők hatására. Mit gondol: a koronavírus terjedése más, mint az eddigi problémák?"

Eduardo Santander, az Európai Utazási Bizottság igazgatója

"Igen, nagyon más. Emlékszem, a legutóbbi problémát a párizsi és brüsszeli terrortámadások jelentették. Úgy véljük, ilyen még nem volt, és nem igazán tudjuk egyelőre, hogy milyen hatása lesz ennek a válságnak a turizmusra. Normál körülmények között a turisztikai célpontok kevesebb, mint fél év alatt magukhoz térnek, ha minden visszatér a rendes kerékvágásba. De a mostani mutatókat látva.... ez nem biztos, hogy most is így lesz."

A turisztikai szektor az egyik legfontosabb az olasz gazdaság növekedésének szempontjából: a GDP 13 százalékát adja, míg Spanyolországban 15, Franciaországban pedig 10 százalékát.

Az európai turizmus mintegy 30 millió embert foglalkoztat.