Nagy győzelem a konzervatívoknak, megalázó vereség az ellenzéknek a brit választásokon

2019.12.14

Brexitellenes tüntetők csaptak össze rendőrökkel a londoni parlament közelében péntek este, miután az előrehozott választásokon elsöprő győzelmet arattak a konzervatívok. A tüntetők dulakodni kezdtek a rendőrökkel, akik gumibotokkal próbálták őket megfékezni. Több embert is őrizetbe vettek.

A péntek délutánra véglegessé vált adatok szerint a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a brit Konzervatív Párt a választásokon. Boris Johnson miniszterelnök Downing Street-i hivatala előtt azt nyilatkozta: január 31-ig véghez viszik a brexitet.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt több mint nyolcvan éve nem tapasztalt vereséget szenvedett. Vezetőjük, Jeremy Corbyn bejelentette, hogy a következő választások idején már nem ő vezeti a Munkáspártot.

Nicola Sturgeon skót első miniszter pártja, az SNP választási eredményével a második legnagyobb ellenzéki pártnak számít a brit parlamentben a Munkáspárt mögött.

A harmadik legnagyobb ellenzéki párt, a Liberális Demokraták csalódást keltő eredményt értek el: mindössze 11 mandátumot szereztek. A párt vezetője, Jo Swinson el is vesztette képviselői mandátumát.