Müller Cecília: sál, kendő nem helyettesíti az arcmaszkot

2020.09.20

A jövő év elején kerülhet a gyógyszertárakba a koronavírus elleni védőoltás - ezt mondta az országos tiszti főorvos. Többhónapos szünet után újra jelentkezik az Operatív Törzs.

Müller Cecília szerint a járvány jelenlegi második hullámában más stratégiára van szükség. Most jellemzően a fiatalok érintettek, a 20-29 éves korosztály tagjai fertőződnek a leginkább. Jellemzően enyhe tüneteiket követően néhány nap alatt lezajlik a betegség, de tovább tudják adni azt a magas kockázati csoportoknak, ezért nekik is vigyázniuk kell magukra és a körülöttük élőkre - idézi Müller Cecíliát a HVG.

A fertőzöttek átlagéletkora összességében 41 év, az utolsó tíz napra vetítve viszont csak 35 év.

Hétfőtől az eddiginél sokkal több helyen kell maszkot viselni: nemcsak a tömegközlekedési járműveken és az üzletekben, hanem például színházakban, mozikban, plázákban is. Mostantól sálat, kendőt nem, csak szabályos maszkot szabad viselni, az orrot és a szájat is eltakarva. Ha szükséges, a maszk hiányát szankcionálni is fogják - jelentette be az országos tiszti főorvos.

Kiemelte az influenzaoltás fontosságát, mert a koronavírus és az influenza kockázati csoportja azonos, és a tünetek is hasonlóak lehetnek. Október második felétől állnak rendelkezésre az influenza elleni oltások, térítésmentesen a háziorvosoknál lehet kérni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e elegendő létszámú személyzet a lélegeztetéshez, Müller Cecília annyit mondott, hogy ha majd nem lesz, akkor lehet kölcsönözni, de azt nem árulta el, hogy kitől.