Modern aranyláz a csatornákban

2019.11.26

Milyen kincseket rejt egy nagyváros szennyvize?

Az átlagember szerint semmilyet. Brüsszeli tudósok viszont arany és ezüst után kutatnak. "Az ide érkező szennyvizet megtisztítjuk, a víz aztán visszakerül a folyóba, az iszapban pedig sokféle szilárd anyag marad, így fémek is" - mondta el Natacha Brion egyetemi kutató.

Brion Brüsszel különböző területein gyűjt mintákat a kutatásához, három éves projektje már 6 hónapja tart.

Amit keresnek: arany- és ezüstrészecskék. Ezek szabad szemmel nem láthatók, de a tisztítás után visszamaradt masszában jócskán van belőlük. A szennyvíziszapnak egyébként borzalmas, orrfacsaró szaga van.

A laborban három egyetem szakemberei dolgoznak az értékes fémek kinyerésén. "A mikroszemcséket és a vasoxidot külön szeretnénk gyűjteni a különböző oldatokban" - mondta egy másik kutató, Gilles Bruylants.

Az első eredmények szerint egy tonna iszapból egy gramm arany és öt gramm ezüst nyerhető ki. Az elméletük szerint a sportruházat mosásakor, néhány gyógyszerből kerülhetnek a vízhálózatba ezek a részecskék. de az sem kizárt, hogy ékszerek kerülnek a szennyvízhálózatba.

"A természetben már alig találunk ilyen anyagokat, hiszen a forrásaik kimerültek. Most sok tudós dolgozik az újrahasznosításukon" - tette hozzá Natacha Brion.

A szennyvíz szűrésének optimalizálásával ráadásul a természetes vizeket is védik.