Milliókat fenyeget a lecsúszás Európában

2021.02.03

Egyre súlyosabb szociális válság fenyegeti Európát a koronavírus válság miatt. Az ENSZ friss jelentése szerint a lakosság 21 százalékát fenyegeti a szegénység.

A szegénységi küszöbön élők számára néhány hónapnyi nélkülözés is elég a tartós lecsúszáshoz. Raymond Jacquet egy brüsszeli nyugdíjas. Eddig egy piacon árult könyveket jövedelemkiegészítésként. Mára ez a jövedelemforrása kiesett, de a pénzhiánynál is nehezebben viseli a magányt.

"A szegénység nem csak a pénzre értendő, hanem a társaságra is. A szociális szegénység nagyon súlyos dolog. Szükségünk van a kapcsolatokra, különben elszigetelődünk és egyedül halunk meg a szobánkban. Egyedül élek egy négyszáz eurós bérlakásban. És attól tartok, a végén egyedül halok majd meg" - mondta a nyugdíjas.

A férfi mára az összes felesleges kiadásáról lemondott. Nem vesz könyveket, nem jár autóval, lényegében minden pénze az élelemre megy el.

"Valamelyik nap vettem egy giroszt. 6,5 euróba került. Ez már komolyan megterhelte a költségvetésemet. Néha meg lehet tenni, de általában csak tojást, krumplit és paradicsomot veszek. Mást nem tehetek."

A férfi az ősszel kapta el a koronavírust, otthonában, egyedül gyógyult. Bár képes ellátni magát, azóta is gyenge.

"Borzasztó és szomorú a helyzet. Néha összesek, beleesek a karosszékembe, és azon tűnődöm, hogyan fogok felállni."

Az Európai Unióban a 2008-as gazdasági válság óta eltelt időszakban sem csökkent a szegénység. Most az emberek 21 százalékát fenyegeti nélkülözés. Az ENSZ jelentéstevője szerint súlyos válság közeleg.

"Tudjuk, hogy a válságok általában két hullámban érkeznek. Már így is rengeteg ember veszítette el a munkáját hónapokra és közülük sokan voltak kiszolgáltatott helyzetben. És ha lesz egy második csődhullám, akkor már nem számíthatunk ennyire nagylelkű állami segítségre a cégek számára. És akkor rengeteg cég megy majd tönkre. Arra számítunk, hogy az év végére drámai mértékben megnő majd a szegénység" - mondta az ENSZ szakértője, Olivier De Schutter.

Az ENSZ azt javasolja, hogy az unió befektetésként kezelje a szociális kiadásokat.