Milliárdos kárt okozott az áradás Velencében

2019.11.19

A Libreria Alta Acqua, vagyis a Magas Víz Könyvesboltot hiába hívják így, ezt az üzletet sem kerülte el a súlyos vihar után Velencében pusztító áradás. A bolt tulajdonosa a sikertelen árvízi védekezésre panaszkodik:

- Voltak itt korábban fürdőkádakkal meg gondolákkal is, de nem tudtak segíteni - mondta Lino Frizzo, a könyvesbolt tulajdonosa.

Itt több ezer könyv ázott el, a gazdasági kár mintegy százötvenezer euró. Hogy Velence szerte mekkora a kár, azt nehéz megbecsülni. Az eddigi károkat durván legalább egymilliárd euróra teszik. Az olasz kormány vészhelyzetet hirdetett egész Velencére, és átcsoportosított 20 millió eurót az azonnali kármentésre.

Velence az elturistásodott városok jelképévé vált. Itt ötvenötezer helyi lakosra évente 36 millió látogató jut. A klímaváltozás következményei és a túlzsúfoltság itt kéz a kézben járnak. Miközben a hatalmas óceánjárók óriási környezeti kárt okoznak a városnak, aközben az ide érkező turisták több tízezer embernek adnak munkát, támogatják a gazdaságot és hozzájárulnak a helyiek jólétéhez.