Milliárdok folyhatnak be az új EU-s adókból

2020.08.05

Új adókat vezet be az Európai Unió a büdzsé finanszírozására. A hitelek visszafizetésének fedezeteként terveznek egy digitális, illetve egy pénzügyi tranzakciós adót és fizetni kell a nem újrahasznosítható hulladék után is. Az új adónemeket az EU hagyományos bevételi forrásai mellett képzelik el.

A vezetők az erősen szennyező cégek megadóztatásából évi 10 milliárd, a környezetvédelmi normákat nem teljesítő unión kívüli cégektől 14 milliárd, a műanyag csomagolások után pedig 7 milliárd eurót várnak évente. A közös társasági adó újabb 10 milliárdos bevételt jelenthet, míg a digitális adó 1,3 milliárdot.

- Az EU-nak szüksége van saját forrásokra, aminek alapvető oka az önállósodás. Ez egyrészt elősegíti a fejlődést, másrészt népszerűsíti a közös európai politikát, a környezetvédelmi kezdeményezéseket, vagy a szénre épülő ipar megadóztatását. Amíg az új források bevonása az önállóság erősítését szolgálja, addig ez előnyös a büdzsé szempontjából - mondja Dr. Chrissopighi Braila, a Brüsszeli Szabadegyetem közgazdásza.

A tanácsi vezetők nem pontosították az új adók részleteit, de megállapodtak abban, hogy az elkövetkező években megreformálják a saját források jelenlegi rendszerét. Az Európia Parlament ugyanakkor pontosítást kér.

- Ha nem tisztázottak a a saját források részletei, az azt jelenti, hogy a felvett hiteleket a jelenleg is meglévő forrásokból kell finanszíroznia az Uniónak, ami óhatatlanul együtt jár büdzsé megvágásával. Ez pedig a mezőgazdasági, kohéziós, kutatási környezeti alapok csökkentését jelenti, hiszen finanszíroznunk kell a vírus utáni újraindulást. Ez nagy hiba, hiszen a saját jövőnket kockáztatjuk vele - mondja Sven Giegold német zöldpárti EP-képviselő.

Az új források bevonásáról szóló döntést minősített többséggel kell elfogadnia a Tanácsnak. Addig gyakorlatilag semmi sem dől el, amíg minden el nem dőlt.

- A műanyagadó szükségessége kétségbevonhatatlan, ezzel együtt is nagyon sokan szkeptikusak a közös európai uniós adókat illetően. Az ellenállás érthető, hiszen a tranzakciós adót például tíz éve blokkolják a tagállamok, a digitális adó bevezetése pedig négy ország vétóján bukott meg. Mindig akad olyan állam, ami elvi okok, vagy az érdekei védelmében nemet mond. Ezen kell változtatnunk a tárgyalások során - mondja a német politikus.

Az Európai Parlament további egyeztetéseket tart szükségesnek a Többéves Pénzügyi Keret elfogadása érdekében.