Míg máshol stagnál, Dubajban a járvány alatt is virágzik az ingatlanpiac

2020.09.20

A koronavírus-járvány világszerte lesújtó hatással volt a jövedelmező ingatlanpiacra. A Target Dubai eheti riportjában azt vizsgáljuk meg, hogyan teljesít a dubaji ingatlanszektor a nehézségek ellenére.

A Hollywoodi ingatlanosok című sorozat Netflixen nagy siker volt a nyáron, és jól bemutatta, miért vonzó az ingatlanpiacon dolgozni - nagy üzlet. Habár a szektort súlyosan érintette a koronavírus-járvány, itt, Dubajban a piac továbbra is váratlanul jó eredményeket produkál.

2020 első félévében 16,3 milliárd eurónyi forgalom bonyolódott. A Dubai Marinával kapcsolatos tranzakció volt a legtöbb, 770 millió euró értékben. Az átlagos eladási ár 253 ezer euró egy lakás, és 550 ezer egy villa esetében. Az ingatlanpiacon jelentős szeletet hasítottak ki a női befektetők: 1,51 milliárd eurót költöttek el.

"2012 óta bárki, aki befektetett Dubajban, évente mintegy 8,5 százalékos nyereséget könyvelhetett el"- állítja Michael Waters, a Heriot-Watt egyetem professzora. "A listán, amely a Globális Versenyképességi Index alapján rangsorolja a városokat, amely azt mutatja meg, mennyire vonzóak befektetési szempontból, Dubaj a 29. helyről a 6. helyre kúszott fel az utóbbi néhány évben."

Az összes kategóriában tapasztalható növekedés, köztük a világ legdrágább ingatlanjai terén is. Ennek az egyedi otthonnak minden részletét tulajdonosa tervezte meg, kezdve az automatizált berendezésektől, a kültéri elemeken keresztül egészen a bútorokig.

"Ez egyike annak a három kinti területnek, amellyel ez az ingatlan rendelkezik. Innen kilátás nyílik a Pálma-szigetre és a Dubai Marinára" - mutatja tudósítónk, Natalie Lindo. "De nem csak több millió eurós ingatlanokat vesznek az emberek Dubajban."

Az olyan új közösségi fejlesztések iránt is hatalmas az érdeklődés, mint például ami ezen a téren zajlik.

"Meg akartuk adni azt a lehetőséget az embereknek, hogy megengedhető áron jussanak ingatlanhoz, hogy ezzel bérlés helyett tulajdonosokká válhassanak" - mondja Fred Durie, a Nshama Property Developers vezérigazgatója. "Ugyanakkor a felszereltségnek jónak kellett lennie. Ha bérelnek a pénz elvész, ha tulajdonossá válnak, akkor amikor nyugdíjba mennek, vagy elhagyják Dubajt, marad egy értékük, amit el tudnak adni."

Egyre többen vesznek először ingatlant Dubajban. Azok, akik korábban béreltek, de tökéletesnek látják az időt arra, hogy tulajdonossá váljanak.

"Nagyon elfoglaltak voltak, különösképpen nyáron" - mondja Natalie Lindo. "Ez lehet, hogy meglepő néhány embernek."

"Szerintem ez a karanténra vezethető vissza" - vélekedik Rick Waind, a Better Homes igazgatója. "Mindannyian 5-6 hetet töltöttünk otthonainkba zárva, látván, hol is élünk. Úgy vélem, sok ember azon gondolkodik, milyen elérhető ingatlanok vannak, és amikor elkezdtek nézelődni, rájöttek, hogy a piacon valóban jó áron lehet ingatlanokhoz jutni."

A járványnak nyilvánvalóban hatása lesz 2020 harmadik negyedévében is, mégis sokan azt firtatják: vajon az ingatlanszektor túl van-e a mélyponton?

"Ez a következő 6-8 hónapban várható. Szerintem bérelni fognak az emberek, és továbbra is első otthonokat vásárolni itt, Dubajban" - vélekedik Fibha Ahmed, a Bayut and Dubizzle sales igazgatója.

A koronavírus-járvány miatt sokan elvesztették állásukat és pénzügyi stabilitásukat. De akiknek vannak tartalékaik, úgy vélik, ez ideális időszak ingatlanvásárlásra.

"A férjemmel éppen a járvány idején nézegettünk házakat, és arra gondoltunk, hogy ha most vásárolunk, a kiadásaink 40-50 százalékkal csökkenni fognak havonta" - véli Maya Wimbury.

Míg 2020 nehéz év a globális ingatlanpiac számára, dubaji elemzők szerint a közelgő világkiállítás hozzájárulhat a gazdaság talpraállásához.

"Az én előrejelzésem az, hogy a piacra fokozatosan vissza fog térni a bizalom" - mondja Chris Speller, a CityScape and Informa igazgatója. "Hiszek benne, hogy a következő első negyedévben valódi bizalmat fogunk tapasztalni az ingatlanpiacokon."

A befektetők és a vásárlók pedig erre a bizalomra számítanak. Egyelőre nem világos, milyen hosszú távú hatása lesz a koronavírusnak a globális gazdaságra. Mindenesetre a következő hónapokban minden szem az ingatlanpiacra szegeződik