Miért szabadultak el az európai energiaárak, és mitől lehet még rosszabb a télen?

2021.10.08

A földgáz árak az egekben: az ágazat európai referenciapontjának számító holland Title Transfer Facility-nél az árak a január eleji 16 eurós megawatt/órás árról szeptember közepére 75 euróra emelkedtek, ami kevesebb mint egy év alatt több mint 360%-os emelkedést jelent.

Bár az Európai Unió fokozatosan csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való hosszú távú függőségét - a megújuló energiaforrások 2020-ban váltak először a blokk fő áramforrásává -, az átállás még nem elég gyors és széleskörű ahhoz, hogy a válság hatásait megfékezze.

A földgáz és a szén együttesen még mindig az EU teljes termelésének több mint 35%-át adja, a gáz pedig több mint egyötödét. Az arányok nagymértékben eltérnek az egyes országok között: Svédországban, Franciaországban és Luxemburgban a fosszilis tüzelőanyagok aránya elenyésző, míg Hollandiában, Lengyelországban, Máltán és Cipruson a teljes termelés több mint 60%-át teszik ki.

Mivel a legszennyezőbb tüzelőanyag, a szén fokozatosan kivonásra kerül, sok ország a földgázhoz "menekül", mint átmeneti erőforráshoz, amely hídként szolgál a zöld alternatívák, például a szélturbinák és a napelemek bevezetése előtt. Ráadásul a földgázt lakossági fűtésre és főzésre is használják, ami még inkább érzékelhetővé teszi az árnövekedést a fogyasztók számára.

Elégedetlen fogyasztók, kapkodó kormányok

Az olyan országok polgárai, mint Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Lengyelország, most minden eddiginél magasabb energiaszámlákkal szembesülnek, amelyek tovább súlyosbítják a világjárvány okozta gazdasági gondokat. A lakosság elégedetlensége miatt a kormányok magas riadókészültségben vannak, és a miniszterek gyors sürgősségi intézkedéseket dolgoznak ki, még akkor is, ha ezek rövid távúak és csak részben enyhítik hatékonyan a károkat.

Olaszországban Roberto Cingolani, az ökológiai átmenetekért felelős miniszter máris figyelmeztette az olaszokat, hogy a következő hónapokban 40%-os növekedésre számíthatnak a számláikban. Franciaország közölte, hogy több mint 5,8 millió alacsony jövedelmű háztartásnak küld egyszeri 100 eurós kifizetést. Spanyolországban a kormány ígéretet tett arra, hogy az árakat a 2018-as szintre csökkenti. Madrid levelet is küldött Brüsszelnek, amelyben uniós szintű fellépést kért.

Mivel azonban a válság átterjedt a blokkra, és a polgárok egyre nagyobb aggodalmuknak adnak hangot, nem világos, hogy az Európai Unió mekkora hatalmat tud gyakorolni egy olyan liberalizált energiapiac túlkapásainak megfékezésére, amelynek elsődleges forrása a saját határain kívülről származik.

Ahogy a válság egyre jobban terjed az unión belül, és az állampolgárok is egyre inkább aggodalmuknak adnak hangot, nem világos, hogy az EU-nak mekkora hatalma van egy liberális energiapiac túlkapásainak megfékezésére, főleg úgy, hogy annak elsődleges forrása a határain kívül van.