Miért örülnek az olaszok, hogy egy bankár lesz a miniszterelnök?

2021.02.04

A szerdán kormányalakításra felkért Mario Draghi annak ellenére népszerű politikus Olaszországban, hogy bankár, és távol áll az elmúlt időszakban kormányra került jobb és baloldali populista pártok irányvonalától. Draghi még az Európai Központi Bank (EKB) elnökeként érdemelte ki a Super Mario becenevet, amikor a 2008-as pénzügyi válság után sikerült megmentenie a csődközeli helyzetbe került Görögországot, és tulajdonképpen az egész eurózónát. 2012-ben, az éppen adósságban úszó, közös valutát használó államok helyzete miatt mindenki az euró fennmaradásán aggódott.

- Az EKB kész mindent megtenni, ami az euró megmentéséhez kell, és az elég is lesz, higgyenek nekem - mondta a bank akkori elnökeként Mario Draghi.

Draghi EKB-elnökként olyan megoldásokat talált a válságra, amelllyel a hivatalos tilalom ellenére, közvetetten finanszírozta a déli tagállamok adsságát az EKB. De már korábban is voltak olyan eredményei, amelyek a mai napig élnek az olaszok emlékezetében. A 90-es évek elején az olasz államkincstár igazgatójaként kivezette az országot az árfolyamválságból, megmentette Rómát a fizetésképtelenségtől és nagy léptékű privatizációs programot szervezett. Tíz éven keresztül maradt pozícióban, kilenc különböző, jobb- és baloldali kormány alatt.

Mindezek miatt az olaszok bíznak Draghiban kormányfőjelöltként, noha a közvéleménykutatások szerint a koalíciós válság miatt távozni kényszerült Conte még nála is népszerűbb.

A 73 éves közgazdász keveset szerepelt a nyilvánosság előtt, mióta 2019 októberében lejárt megbízása az Európai Központi Bank igazgatójaként.