Miért menesztették a bangkoki magyar nagykövetet?

2021.05.30

Az egyik magyar titkosszolgálat, az Információs Hivatal derítette ki, milyen szabadosan élt Thaiföld fővárosában a kirúgott diplomata - írja a hvg.hu

A lapnak több, egymástól független külügyes forrás is azt állította, hogy Bus Szilveszter bangkoki magyar nagykövet hazarendelése mögött olyan magánéleti okok húzódnak, amelyek valamelyest hasonlítanak az egykori perui nagykövet, Kaleta Gábor hazahívásához, azonban szó sincs arról, hogy nála is gyermekpornográf felvételeket találtak volna.

Csak az elmúlt napokban számolt be róla a sajtó, de már több mint egy hónapja annak, hogy a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium hazarendelte Bus Szilvesztert, Magyarország bangkoki nagykövetét "tisztségéhez méltatlan viselkedés" miatt. A hvg.hu információi szerint Bust "magánéleti" okok miatt rendelték haza.

Hogy ez mit jelenthet? Nem azt, ami Kaletával történt, a Bangkokban szolgáló diplomata ellen nem folyik büntetőeljárás.

Thaiföld a szexturisták egyik kedvelt célpontja

- idézett a lap egy, az ügyre rálátó diplomáciai forrást arra vonatkozóan, milyen okok húzódnak meg Bus hazahívásában.

A hvg.hu úgy tudja, annyiban azért összefügg Bus és Kaleta ügye, hogy a volt perui nagykövet botránya után a kolóniavédelemért is felelős Információs Hivatal (IH), tehát a külföldi hírszerzés a feladatául kapta a hasonló ügyek feltárását. A lap szerint a bangkoki nagykövet magánéletével összefüggő "méltatlan viselkedést" is az IH észlelte.

Bus Szilveszter 2017 végén kapott nagyköveti megbízatást, előtte a külügyi tárca déli nyitásért felelős helyettes államtitkára volt, azelőtt szintén diplomáciai szolgálatot látott el: volt például nagykövet Jakartában, illetve Új-Delhiben is - emlékeztet a lap. Bangkoki nagykövetként legutóbb akkor került be a hírekbe, mikor tavaly novemberben koronavírus-fertőzést kapott Szijjártó Péter miniszter távol-keleti útja során.