Miért lett gócpont az osztrák síparadicsomból?

2020.10.21

Teljes egészségügyi rendszerét megreformálja Tirol, miután az osztrák tartomány volt a koronavírus-járvány egyik európai kiindulópontja. Egy uniós jelentés szerint az ischgli síparadicsomban kialakult gócpontot minősíthetetlenül kezelték a hatóságok. Ezért a megfertőződött 11 ezer turista közül ezren szeptemberben be is perelték a bécsi kormányt.

- A fél világ tudja, hogy elbaltázták a válságkezelést - foglalta össze Georg Dornauer ellenzéki szociáldemokrata képviselő, aki szerint el kell számoltatni, sőt le kell váltani azokat a tartományi politikusokat akik az egészségügyi vészhelyzetért felelősek.

A tiroli vezetők viszont nem fontolgatják lemondásukat. Sőt azzal bízták meg a járványkezelési akciócsoportot, hogy szervezzék át a kórházi rendszer és a katasztrófavédelem működését is.

- Az elmúlt fél év tapasztalatai alapján szeretnénk teljesen megreformálni és ütőképesebbé tenni a rendszert - magyarázta az akciócsoport vezetője, Elmar Rizzoli.

Az Ischglben kialakult káosz körülményeinek kivizsgálására létrehoztak egy tanácsot, amely nemrég egy igen lesújtó jelentést is letett a tiroli parlament asztalára

- A tanulmány azért mutat rá bizonyos hibákra, hogy ki lehessen küszöbölni ezeket a jövőben. Éppen ezért számos ajánlást is megfogalmaztunk - magyarázta az ellenőrzőtestület vezetője, Ronald Rohrer.

A jelentés szerint ellenőrizni kellett volna a ki és beutazókat és jóval korábban le kellett volna zárni a közösségi helyeket.