Mianmar: az eddigi legnagyobb tüntetés a junta ellen

2021.02.18

Tízezrek vonultak utcára Mianmar legnagyobb városában, Rangunban, hogy a február 1-i katonai puccs ellen tiltakozzanak. Az eddigi legnagyobb megmozdulást azután szervezték meg, hogy a hadsereg azt állította, a nép nagy része támogatta Aung Szan Szú Csí megválasztott vezető és kormánya megbuktatását.

Közben titkos tárgyaláson, védelem nélkül állították bíróság elé a több bűncselekménnyel is vádolt, házi őrizetben tartott, Nobel-békedíjas politikust.

Ez a tüntető azt mondja, "ez a mostani, legnagyobb tiltakozás a nemzetközi közösségnek szól. Azt akarjuk, hogy tudják, mi nem adjuk fel. Úgy érzem, ideje lenne lépnie az ENSZ-nek is valamit."

Egy másik elismeri, már nagyon fáradtak. De nekik, a Z generáció tagjainak, népük és hazájuk érdekében itt kell most lenniük. "A burmai nép soha nem volt gyenge. Ezt láthatják, és hallhatják is a hangomból" - fogalmaz határozottan.

A tüntetők tudva, hogy a hírügynökségek világszerte sugározzák a felvételeket, hatalmas, angol nyelvű üzeneteket festenek az utcákra ("Demokráciát akarunk"). Amit egyre több városban alkalmaznak a junta ellen tiltakozók.

A hadsereg ezeket az üzeneteket vízágyúkkal azonnal igyekszik lemosni, eltávolítani.