Mianmar: a katonaság találomra lövöldöz a tüntető tömegbe

2021.03.09

A mianmari biztonsági erők ismét éles lőszerrel lőttek a február elsejei katonai puccs ellen tüntető tömegbe a délkelet-ázsiai ország északi tartományában, Kacsinban hétfőn. Beszámolók szerint legalább ketten meghaltak, többen is megsebesültek.

A sérülteket társaik menekítették ki a helyszínről.

Éjszaka, Mianmar legnagyobb városában, Rangunban a tiltakozók - dacolva a kijárási tilalommal - megpróbálták 200, a biztonságiak által bekerített, csapdába esett társukat kiszabadítani.

A kijárási tilalom bevezetése óta ez volt a legnagyobb tüntetés a városban.

A katonai diktatúra ellen tüntetők kitartanak annak ellenére, hogy a karhatalom a könnygáz és villanógránátok mellett egyre többször éleslőszert is bevet. A katonák éjszakánként találomra lövöldöznek a lakosok megfélemlítésére, kórházakban, egyetemeken razziáznak, célzott letartóztatásokat hajtanak végre.

Mianmar londoni nagykövete is Aun Szan Szu Kji államtanácsos, és Win Myint elnök szabadon bocsátását követelte, valamint diplomáciai megoldásra, tárgyalásokra szólította fel a junta vezetőit.

A hadsereg eközben egyre keményebben lép fel a demokráciát követelő tüntetőkkel szemben. A tiltakozások elmúlt öt hetében már több mint 50 ember vesztette életét.

A több nyugati ország által bevezetett szankcióknak egyelőre nem volt hatása a katonai rezsimre.