Mesterházy lett a NATO-parlament elnöke

2019.12.17

Mesterházy Attilát, az MSZP országgyűlési képviselőjét választota meg a NATO Parlamenti Közgyűlés vezetése a nemzetközi szervezet parlamentjének az élére. A magyar politikust idén választották meg alelnöknek.

A NATO Parlamenti Közgyűlés vezetése egyhangú döntéssel Mesterházy Attila alelnököt kérte fel a NATO-parlament elnöki teendőinek ellátására - közölte az MSZP. Ez az első alkalom, hogy magyar politikus vezethet egy nemzetközi szervezetet -tették hozzá.

Az elnöki tisztsége azután üresedett meg, hogy a brit Madaleine Moon a múlt csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon nem szerzett újra mandátumot, ezért távoznia kel a NATO Parlamentjének az éléről.

Mesterházy Attila 2006 óta tagja a NATO Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának, 2018 óta vezeti a Parlament szocialista frakcióját, valamint a Transzatlanti Védelmi és Biztonsági Együttműködés Albizottságot. 2019-ben pedig első magyar politikusként a NATO Parlamenti Közgyűlés alelnökének választották.

A magyar képviselők a következő egy évben vezetheti a NATO Parlamenti Közgyűlést, ahol több mint 50 ország parlamentjének majd 300 képviselője van jelen - derül ki a közleményből.

A volt pártelnök nagy megtiszteltetésnek tartja a felkérést, és bízik abban, hogy ezzel az új pozícióval képes lesz megmutatni Magyarország elkötelezettségét a transzatlanti értékek és együttműködés iránt.