Barcelona: folytatódnak a zavargások a rapper bebörtönzése miatt

2021.02.19

Egymás után a harmadik éjszaka törtek ki zavargások Barcelona utcáin egy katalán rapper bebörtönzése miatt.

Pablo Hasélt 2018-ban 9 hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy spanyol bíróság, amiért dalaiban menekültgyilkosoknak és tüntetőverőknek nevezte a hatóságokat. Ezzel, a vád szerint becsmérelte az alkotmányos monarchiát és éltette a terrorizmust.

A rappernek a múlt péntekig kellett volna jelentkeznie büntetése letöltésére. Ő erre nem volt hajlandó, és elbarikádozta magát a Lleidai Egyetem épületében. Onnan hurcolták el a rendőrök.

Bebörtönzése a művészi- és szólásszabadság kérdésévé vált.

Borja Serra ügyvéd szerint "ha a szóban elhangzott atrocitások bármelyike megtörténik, akkor az ellen kell fellépni. De az előadóművészetet, a szóbeli önkifejezést, az írást soha nem szabad elítélni. Az már elnyomás, és egy olyan probléma, ami nem vezet sehová."

"Zavargások nélkül nem érhetünk el semmit" - ez már egy egyetemista lány véleménye. "A szabadságjogainkért tüntetünk. Azt mondják, a közterületi tárgyak fontosak, de nem lehetnek fontosabbak, mint a vélemény, vagy egy élet" - utalt a felgyújtott konténerekre.

A csütörtök éjszakai tüntetések békésen indultak. Az indulatok azután szabadultak el, hogy megjelentek a rohamrendőrök, akiket kőzápor fogadott.

A szélsőbaloldali Unidas Podemos párt (a kormánykoalíció tagja) csütörtökön kegyelmi kérvényt nyújtott be a rapper ügyében.