Mentik a partra vetődött delfineket, ilyen súlyos helyzet még nem volt Tasmániában

2020.09.24

Miután legalább 380 gömbölyűfejű delfin elpusztult a tasmán partoknál, a hatóságok és önkéntesek igyekeznek megmenteni az életben maradt mintegy 30 állatot. A hét elején rekedt meg több száz delfin a nyugat-tasmániai Strahan mellett a partközeli homokpadokon.

A delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmánia partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt. Szakértők szerint ilyen súlyos helyzettel még soha nem kellett megbirkózni a tasmán partoknál. A mentők egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre.

Számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal.

"A helyszínen hallani, ahogy fütyülnek egymásnak" - mondja Vanessa Pirotta tengerbiológus. "Amit valójában az ember sosem akarna hallani, az a stressz, ami kihallható ezekből a hangokból."

Mintegy 60 ember azon igyekszik, hogy a még életben lévő cetféléket hevederekkel bevontassák a vízbe. Amint ez a művelet sikerül, a delfineket mélyebb vizekre terelik. A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúságúak is lehetnek és egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát.

Még mindig nem tisztázott, a bálnák és delfinek miért vetik partra magukat. Tudósok szerint lehetséges, hogy egy csoport vezetője tévedésből egész csapatát partra vezeti.