Menekültek befogadásáért tüntettek Németországban

2020.09.21

Van nálunk hely feliratú molinó mögött vonultak fel Berlinben több ezren azt követelve, hogy Németország több menekültet fogadjon be görögországi menekülttáborokból. A szimpátiatüntetésre több mint hatvan szervezet hívta támogatóit, köztük környezetvédő szervezetek és a német evangélikus egyház is.

- Követelem a hajlandóságot arra, hogy elmondhassuk, az emberek jöhetnek hozzánk, van helyünk, erőforrásaink. Ennél határozottan többet tehetünk. Nem kellene azt mondanunk, hogy csak 1500 ember, ennyivel tudunk foglalkozni, csak azért, mert Magyarország, Csehország és más országok azt mondják, hogy nem, nem akarunk menekülteket befogadni - mondta egy tüntető.

- Én azért tüntetek, mert elfogadhatatlannak tartom a Horst Seehofer belügyminiszter által hozott döntéseket, és azért is, mert Németország kötelességének tartom a menekültek befogadását, és nem engedhetjük, hogy a Moriaban tapasztalható embertelen esetek folytatódjanak - mondta egy másik tüntető.

A görögországi Leszbosz szigetén lévő Moria menekülttábor leégése után egyes német tartományok és önkormányzatok bejelentették, hogy befogadnak ezerötszáz embert, akiket a német kormány beenged az országba. Ezt azonban az ügyet eddig ellenző a belügyminisztériumnak is jóvá kellene hagynia.

A berlini rendőrség szerint tüntetők többen voltak az előzetesen bejelentett háromezer főnél, a távolságtartás szabályit azonban betartották. Vasárnap Németország és más európai állam több nagyvárosában is tüntettek a menedékkérők mellett.