Menekülő utakat keresnek a légitársaságok

2020.07.06

Megkezdte a tárgyalásokat az Air France francia légitársaság a szakszervezetekkel a leépítési programról, melyen belül 7600 munkahely szűnne meg úgy, hogy az önként távozók, és a nyugdíjba vonulók helyére nem vennének fel új munkaerőt.

Az egyeztetések egyelőre sikertelenek, mert csupán egy szakszervezet ült le a tárgyalóasztalhoz. A munkatársak képviselői egyhangúlag bojkottálták a találkozót, hogy ezzel tiltakozzanak a cég tervei ellen.

A francia légitársaság a munkahelyek 16 %-át építené le.

A jelenlegi 41 ezerből 6500 szűnne meg.

A regionális járatokat működtető leányvállalatánál a HOP-nál a munkavállalók majdnem felének nem lesz munkahelye.

A jelenlegi 2400 munkahelyből 1022-őt szüntetnének meg.

A francia állam április végén 7 milliárd eurós pénzügyi támogatást jelentett be az Air France-KLM-nek, amelyből 4 milliárd államilag garantált bankhitel, 3 milliárd pedig közvetlen kölcsön, azzal a kikötéssel, hogy a cég növeli a nyereségességét, és javítja a környezetvédelmi hatásait.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint az ágazat várható vesztesége a pandémia miatt 75 milliárd Euró lesz.

Portugáliában az kormány bejelentette, hogy a TAP Portugál Légitársaságban felemeli a tulajdoni hányadát 50%-ról 72, 5 % -ra, miután hosszasan tárgyalt a cég kisebbségi magánrészvényeseivel a veszteséges társaság megmentéséről.

" Az állam így 72,5 %-ban lesz tulajdonos. A fennmaradó 26.5% magán befektetők kezében marad. - jelentette ki a portugál pénzügyminiszter, Joao Leao. Ily módon képesek vagyunk felszabadítani a TAP-nak nyújtott kölcsönt, és elkerülhetjük az ország számára nélkülözhetetlen vállalat csődjét. "

Az Európai Bizottság nemrégiben engedélyt adott a portugál kormánynak, hogy 1,2 milliárd eurót (1,35 milliárd dollárt) fektessen be a TAP-ba azzal a feltétellel, hogy csökkenti a légitársaság működését költségeit és kiadásait.