Mélyrepülésben a légitársaságok

2020.10.30

Amint az európai országokban újabb zárlatokat jelentenek be, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését, a légitársaságok veszteségei egyre csak növekszenek.

Az Air France-KLM bevétele a harmadik negyedévben egyharmadára esett vissza: 2,5 milliárd eurót tett ki, míg 7,6 milliárd volt a tavalyi év hasonló időszakában.

Repülőtér Berlinben   -   Szerzői jogok  Hayoung Jeon/MTI/MTVA
Repülőtér Berlinben - Szerzői jogok Hayoung Jeon/MTI/MTVA

A nemzetközi utazási korlátozások miatt soha nem látott mértékben zuhant a cég utasforgalma: 70 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest (8,8 millió utas). Az előrejelzések szerint a helyzet az utolsó negyedévben sem javul majd.

A légitársaság júliustól szeptemberig 1,7 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelt el. A tavalyi év hasonló időszakában a társaság profitja 363 millió euró volt.

A repülőgép-gyártók is óriási veszteségeket szenvednek a rendelések elmaradása miatt. Az Airbus közölte, hogy egy milliárd eurós veszteséggel zárta a harmadik negyedévet. A légi közlekedés a tavaszi várakozásaikhoz képest jóval kisebb mértékben állt helyre.

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója:

"Nemrégiben tárgyaltunk a kormányokkal, hogy megbizonyosodjunk arról, az intézkedések, amelyeket hoznak a legjobb kompromisszumot jelentik. Egyrészt fontos, hogy minden szükségeset megtegyenek a pandémia visszaszorításáért, másrészt az is lényeges, hogy mindez ne érintse túlságosan a gazdasági életet és a nagy ipari vállalatokat, mint például az Airbust és beszállítóinkat."

Az Airbus fenntartja azt az előrejelzését, amely szerint a légi forgalom legalább 2023-ig, sőt akár 2025-ig sem éri a tavalyi szintjét.