Megvonnák a jogot Deutsch Tamástól, hogy a Néppárt nevében beszéljen

2020.12.16

A Süddeutsche Zeitung újságírója megszerzett egy határozattervezetet, amely a Néppárt frakciógyűlése elé kerül szerdán. A tervezet alapján úgy tűnik, egyelőre nem veszik napirendre Othmar Karas Deutsch kizárását kezdeményező levelét, azonban nem is teszik végleg félre. Deutsch ugyanakkor visszavonásig nem szólalhat fel a Parlamentben a Néppárti frakció tagjainak járó időben, sem árnyék-jelentéstevői, sem más, a Néppártnak járó formális pozíciót nem tölthet be.

Deutsch Tamás az MTK E-sport Arénában, 2019. szeptember   -   Szerzői jogok  MTI
Deutsch Tamás az MTK E-sport Arénában, 2019. szeptember - Szerzői jogok MTI

A dokumentum annak leszögezésével kezdődik, hogy a Néppárt egy értékalapú politikai család, amely a szabadságon, demokrácián és jogállamiságon nyugvó Európában hisz. A határozat kiáll a jogállamisági mechanizmus mellett is azzal, hogy az egy "történelmi egyezmény, amelyre mind büszkék lehetünk". Megállapítja, hogy Deutsch Tamás olyan állításokat tet, amelyek szemben állnak a Néppárt értékeivel. A következő pontban a tervezet megállapítja, hogy a Fidesz gyakori támadásai az Európai Unió és annak alapértékeivel szemben szintén szemben állnak az EPP értékeivel.

A határozattervezet felszólítja a Fidesz többi EP-kéivslőjét, hogy mérlegeljék, hogy a politikai meggyőződésük kompatibilis-e még a Néppártéval, és ha nem, vonják le a megfelelő következtetéseket. A dokumentum azzal zárul, hogy a frakció felszólítja a Néppárt vezetését, hogy hozzon végső dntést a Fidesz tagságáról, amint az egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

Daniel Freund, a Fidesz-barátsággal épp nem vádolható zöld EP-képviselő annyit fűzött hozzá a dokumentumhoz a twitteren, hogy az elkövetkező három év meglehetősen pihentető lesz Deutsch Tamásnak, akinek semmit nem szabad csinálnia, viszont tovább kapja a fizetését Brüsszelben.

Deutsch Tamás a Gestapo és az ÁVÓ kommunikációjához hasonlította a Néppárt frakcióvezetőjének, Manfred Webernek a mondatait. Ezért több néppárti EP-képviselő a kizárását kezdeményezte, válaszul Deutsch először félig-meddig, másodszor határozottabban bocsánatot kért. Kedden érkezett a hír, hogy a német CDU nem szeretné azonnal kizárni Deutschot, mivel ez veszélyeztetheti az uniós mentőcsomag magyar ratifikációját.