Megvolt a pápa és a síita nagyajatollah történelmi találkozója

2021.03.06

Történelmi jelentőségű találkozók zajlanak Irakban, ahol most először jár katolikus egyházfő.

Ferenc pápa, aki aki már 15 hónapja nem mozdult ki a Vatikánból, pénteken délután érkezett meg Bagdadba annak ellenére, hogy minden tanácsadója igyekezett lebeszélni őt erről az útról a járványhelyzet és a biztonsági kockázatok miatt. Ferenc pápa hajthatatlannak bizonyult, azt mondta, mindenképpen támogatást kell nyújtania az iraki keresztényeknek, akik sokat szenvedtek az Iszlám Állam terrorszervezet évekig tartó megszállása idején.

Ferenc pápa úgy fogalmazott egy felekezetek közti egyeztetés után, hogy Isten szolgálatával mindenki mentséget remélhet attól, hogy az egoizmus rabszolgaságba taszítsa, hiszen az Úr szeretetre buzdít. Az igazi hit lényege imádni az urat, és szeretni a szomszédunkat - mondta.

A katolikus egyházfő most találkozott először a síita nagyajatollahhal, Ali asz-Szisztánival, aki a síita muzulmán világ legnagyobb tekintélyeinek egyike, és nadzsafi otthonában látta vendégül a pápát. Elsősorban az iraki keresztény közösségek biztonságáról egyeztettek, és ennek végeztével mindketten úgy nyilatkoztak, hogy találkozójuk a megbékélés jegyében telt.

A pápai látogatást tízezer iraki katona biztosítja.