Megvannak a friss adatok az európai munkanélküliségről

2020.12.04

Újabb csapást mért világszerte a koronavírus-járvány a munkaerőpiacra, áll az ENSZ Munkaügyi Szervezetének friss tanulmányában, amely a bérek erőteljes csökkenéséről is beszámol.

Az ILO-jelentés szerint az európai országok közül Írországban, Portugáliában és Spanyolországban estek leginkább a fizetések, átlagban 10 százalékkal.

A szervezet adatai alapján a nőket és az alacsony bérűeket érinti legsúlyosabban a pandémia.

Az Európa Unióban becslések szerint 26 és fél millióan keresnek a minimálbérnél kevesebbet, ami a keresőképes lakosság 15 százalékát jelenti. Az érintettek többsége nő.

Guy Ryder, a szervezet elnöke szerint a világjárvány által életre hívott egyenlőtlenségek olyan mértékű elszegényedést, társadalmi és gazdasági instabilitást generálhatnak, amelynek hatásai pusztítóak lehetnek.

Azokban az országokban, ahol időben határozott döntések születtek a munkahelyek megóvására, a válság inkább a bérek csökkenésében mutatkozik meg, semmint a munkanélküliség növekedésében.

Az EU-ban a minimálbérek Luxemburgban, Írországban és Németországban a legmagasabbak, míg Bulgáriában, Lettországban és Észtországban a legalacsonyabbak.