Megugrott az államháztartási hiány Magyarországon

2020.06.23

A magyar államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere májusban 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezzel az első öt hónapban 1051,5 milliárd forint deficitet halmozott fel, erősítette meg hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM).

A járvány megnövelte a kiadásokat

A koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére elindított gazdaságvédelmi akcióterv és a járvány elleni védekezés költségei növelték a pénzforgalmi hiányt.

Az idén május végéig 450 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések és 590 milliárd forintnyi járványügyi eszközbeszerzésről született döntés.

A központi költségvetés 910 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 154,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,8 milliárd forintos többletet értek el az idén január-májusban.

Az éves előirányzat 286,4 százaléka

Az öthavi hiány az eredeti 367 milliárd forintos éves előirányzat 286,4 százaléka, de az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) májusban másodszor módosított finanszírozási tervében 1890 milliárd forintra emelt pénzforgalmi hiánynak csak 55,6 százalékát éri el.

A központi alrendszer hiánya tavaly májusban 137,4 milliárd forint, január-májusban 176,4 milliárd forint volt.

Exportvédelmi program

Nemzeti exportvédelmi programot indít a magyar kormány a magyarországi vállalatok támogatására a kormány múlt heti döntése alapján.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében 25 milliárd forintos keretösszeget biztosítanak az exportpiacokon növekedni és terjeszkedni kívánó magyarországi cégek számára.

Külön alap a kis cégekre és a nagyvállalatokra

A program két részből áll: kétmilliárd forintot kifejezetten a kisvállalkozásoknak különítenek el, amik az exportpiacok megszerzéséhez szükséges költségeikhez kaphatnak támogatást, vállalkozásonként maximum 50 millió forintot.

A 23 milliárd forint pedig azon nagyvállalatok számára áll rendelkezésére, amelyek a világ bármely távoli pontján hoznának létre beruházást.

A kiemelt exportőr partnerségi programhoz (KEPP) csatlakozott az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., a Bábolna Tetra Kft., a Hell Energy Magyarország Kft., a HungaroControl Zrt., az Ilcsi Szépítő Füvek Biokozmetikai Kft., a Meditop Gyógyszeripari Kft., Silveria Elektronikai Kft. és a Tungsram Operations Kft.

Kilábalást vár a Moody's

A magyar gazdaságban várhatóan az idei év első felére koncentrálódnak az új koronavírus-járvány negatív hatásai, és az év második felétől már elkezdődhet a kilábalás - áll a Moody's Investors Service éves országjelentésében, amit hétfőn ismertettek Londonban.

A nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 4,8 százalékkal csökkenhet, de 2021-ben már 4 százalékkal növekedhet.