Megszületett a megállapodás a brexit feltételeiről az Egyesült Királyság és az Európai Unió között

2019.10.17

Megszületett a megállapodás a brexit feltételeiről az Egyesült Királyság az az Európai Unió között, ezt Jean-Claude Juncker írta a Twitteren. Boris Johnson is megerősítette a hírt. A megállapodás feltételei most a londoni parlament jóváhagyására várnak.

A brit parlament szombaton szavaz róla

Azonban Boris Johnson könnyen kerülhet ugyanabba a helyzetbe, mint elődje, Theresa May. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy az alsóházi képviselők többsége támogatni fogja a megállapodást.

Jelenlegi formájában nem támogatják Boris Johnson brexit-megállapodási javaslatát az északír unionisták - mindezt a csütörtökön kezdődő uniós csúcs reggelén jelentették be.

A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt közleménye szerint nem ért egyet a javaslatban álló ír-északír határra vonatkozó vámszabály- valamint áfa-tervekkel.

London a hónap elején terjesztette be tervezetét az Európai Uniónak a londoni alsóházban háromszor is leszavazott, tavaly novemberben elért előző kilépési megállapodás alternatívájaként.

Jöhet a halasztás?

A brit kormányfőt törvény kötelezi a brexit halasztásának kezdeményezésére, ha szombatig nincs elfogadott megállapodás, illetve ha addig a brit parlament nem hagyja jóvá a megállapodás nélküli kilépést.