Megosztott Egyesült Államok az elnökválasztás kulisszái mögött

2020.11.05

Az amerikai nemzet megosztottságát is mutatja az elnökválasztás alakulása, mutat rá egyre több elemző, akik szerint az újrázásért küzdő Donald Trump több konfliktust élezett a végletekig.

Floridában a minimálbér emelése az egyik legérzékenyebb téma. Florida az egyik legnépesebb állam, de csak a nyolcadik, ahol 8,5-ről 15 dollárra emelnék az óránkénti legkisebb keresetet. Biden támogatja a kezdeményezést, mégis 51 százalékosra jósolták Trump győzelmi esélyét.

New Jersey államban a legfontosabb ügyek közé emelkedett a marihuána használatának engedélyezése nem orvosi céllal, 21 évesnél idősebbek esetében. A kereskedelmi adóbevétel majdnem 7 százaléka a tét.

Delawert azért emlegeti a világsajtó is, mert az első állam, amelyik transznemű szenátort küld Washingtonba Sarah McBride győzelmével. Ő az eddigi legmagasabb rangú tisztségviselő, aki nyíltan vállalja transzgender identitását. A jogvédő aktivista demokrata színekben nyert.

Mississippiben a faji egyenlőségért zajló kampány követelt új zászlót az 1894 óta használatos konföderációs lobogó helyett, végül egy népszavazáson a választók 68 százaléka voksolt az új zászló mellett. A mozgalomhoz eltérően viszonyult a két elnökjelölt.

Georgiában a QAnon-ügytől volt hangos a sajtó. A szélsőjobb oldali összeesküvés-elmélet mellé álló üzletasszony, Marjorie Taylor Greene Donald Trump támogatásával került a politikai életbe. Gyakran általánosítva emlegeti a fekete és a latin lakosság bűnözését.

Louisiana államban az abortuszhoz való jog módosítása osztja meg a közvéleményt. A republikánusok a szigorításért kampányolnak ProLife mozgalmukkal, a demokraták a nők önrendelkezése mellett érvelnek. Amy Coney Barrett alkotmánybíró kinevezését gyakran kapcsolják össze a kérdéssel.