Megkezdte a Szputnyik V értékelését az Európai Gyógyszerügynökség

2021.03.04

Megkezdte az orosz koronavírus elleni vakcina, a Szputnyik V folyamatos felülvizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség.

az EMA közleménye, 2021. 03. 04.

Az EMA csütörtöki közlése szerint értékelni fogják, hogy a Szputnyik V hatékonysága és biztonsága megfelel-e az uniós szabványoknak. A folyamatos felülvizsgálat lényege, hogy rövidebb ideig tartson a vakcina ellenőrzése.

Az EMA kiértékeli az adatokat, amint azok elérhetővé válnak, hogy eldöntsék, az előnyök vagy a kockázatok vannak-e túlsúlyban. A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyító tényező nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem elbírálásához.
az EMA közleménye, 2021. 03. 04.

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy Szlovákiába is megérkezett az orosz vakcina, így Magyarország után ők a második uniós tagország, amely vásárolt belőle.

A Szputnyik V-t a magyar hatóságok már megvizsgálták, átnézték a dokumentációt, laboratóriumi teszteket végeztek és az orosz gyárban is jártak a szakemberek, ezek után kezdtek el vele oltani Magyarországon.

Az EMA ezidáig három oltóanyagot engedélyezett az Európai Unióban: ezek a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford University, illetve a Moderna gyártásában készült vakcinák. Egy negyedik gyártó, a Johnson & Johnson készítményét még tesztelik: az március közepén kaphat zöld utat.

A vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia. A Szputnyik V alkalmazását eddig több mint 40 országban hagyták jóvá.
Mondta Kirill Dmitriev vezérigazgató, Orosz Közvetlen Beruházási Alap

Kirill Dmitriev, az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RFPI) vezetője üdvözölte az EMA bejelentését hangsúlyozva, "átfogó adatokat" bocsátottak a Gyógyszerügynökség rendelkezésére. Kiemelte: ha megkapják a jóváhagyást, idén júniustól 50 millió európai számára tudnak oltást biztosítani.