Megkezdődött és rögtön fel is függesztették Sarkozy perét

2020.11.24

Megkezdődött a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy pere. A tárgyalást rögtön csütörtökig el is napolták, mivel a három vádlott egyike, Gilbert Azibert volt főbíró a koronavírus-járványra hivatkozva nem jelent meg.

A bíróság 48 órán belül orvosi szakvéleményt kért annak megállapítására, hogy meddig tarthat a 73 éves férfi kezelése.

Sarközyt, ügyvédjét és a főbírót azzal vádolják, hogy meg akartak vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe.

A volt államfő ellen több eljárás is folyamatban van, de ez az első, amely bírósági szakaszba kerül. A francia köztársaság történetében most először áll bíróság elé korrupció gyanújával volt köztársasági elnök.

Sarkozy egyébként Paul Bismuth álnéven tartott egy titkos mobiltelefont, és a kényes ügyekről azon beszélt az ügyvédjével.

A valódi Paul Bismuth ügyvédje most azt mondta, védence jó hírneve romokban van, ahányszor csak Sarkozy-ügy helyett Paul Bismuth-ügyről esik szó, az ő neve sározódik be, így érthető, hogy jóvátételt szeretne.

Nicolas Sarkozy telefonját a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához a Kadhafitól érkezett állítólagos támogatás ügyében zajló nyomozás miatt hallgatták le.