Megkezdődött az EU gazdasági stabilizációs konferenciája

2021.02.23

Az Európai Bizottság elnöke biztosítani kívánja az esélyt minden EU-tagország számára, hogy kilábalhasson a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból, ami szerinte csak az Európai Parlament által jóváhagyott segélycsomaggal, illetve az úgynevezett saját forrásokról szóló határozat ratifikálásával lehetséges - többek közt erről beszélt Ursula von der Leyen az EU koordinációs online konferenciájának megnyitóján.

- Hét európai ország, köztük Portugália, már ratifikálta a saját forrásokról szóló határozatot, melynek segítségével a NextGenerationEU-t fogjuk finanszírozni. Mindenkit arra bíztatok, sürgősen tegye ugyanezt, mert csak megerősített saját forrásokról szóló határozattal tudjuk a helyreállítási programot végrehajtani - mondta az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen célja, hogy Európát zöldebbé, digitálisabbá és befogadóbbá tegye, amivel kapcsolatban az IMF ügyvezető igazgatója, Krisztalina Georgijeva úgy foglalt állást, hogy elvégeztek néhány elemzést, melyek azt mutatják, hogy a zöld infrastruktúra összehangolt ösztönzése valóban elodázhatatlan. Ez a projekt egy 15 éves periódus alatt évente mintegy 0,7% százalékkal növeli a GDP-t, és több millió új munkahelyet teremt.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres arról beszélt, hogy a járvány és következményei leküzdéséhez elengedhetetlen, hogy a szegényebb országok is hozzáférjenek a vakcinákhoz.

- A globális vakcinakampányok támogatása a megoldás kulcsfontosságú része. Világosabban fogalmazva, megengedhetetlen, hogy a világ összes oltóanyagának 75 százaléka 10 ország birtokába kerül. Ez nem csak igazságtalan, de veszélyes is - mondta az ENSZ-főtitkár.