Megkezdődött az egyszer beadandó, immár negyedik amerikai védőoltás tesztelése

2020.09.24

A Johnson & Johnson is befejezte a laboratóriumi fejlesztést, és megkezdte a koronavírus-védőoltás végső tesztelését, azaz a klinikai vizsgálatok harmadik, immár embereken végzett szakaszát.

A versenytársak vakcinájától eltérően ezt csak egyszer kell beadni, míg többi védőoltásnál meg kell ismételni a beadást. A New York Times azt is kiemeli, hogy a Johnson & Johnson által fejlesztett vakcinát nem kell fagyasztani.

Stephen Hahn a szövetségi gyógyszerhatóság vezetője
A Johnson & Johnson védőoltása   -   Szerzői jogok  Cheryl Gerber/Courtesy of Johnson & Johnson via AP
A Johnson & Johnson védőoltása - Szerzői jogok Cheryl Gerber/Courtesy of Johnson & Johnson via AP

Ez már a negyedik amerikai védőoltás, amelyet a klinikai vizsgálatok záró szakaszában tesztelnek - írja a CNN.

Minden idők legkiterjedtebb koronavírus-vakcina kutatása - így tudósít az amerikai AP hírügynökség, amely emlékeztet arra, hogy a vizsgálatokban 60 ezer tesztalany vesz részt.

Ezek után sokan bíznak abban, hogy a klinikai vizsgálatok sikeres befejezése után legalább a kifejlesztett védőoltások egyike elérhetővé válik az év végén vagy talán egy kicsit korábban.

"Óvatos derűlátással megállapíthatjuk, hogy vélhetően lesz egy biztonságos és hatékony védőoltásunk, noha erre sosincs biztosíték" - jelentette Dr. Anthony Fauci, vezető amerikai járványügyi szakértő egy szenátusi meghallgatáson.

Eközben az amerikai elnök sürgeti a vizsgálatok befejezését, amit a szakértők kockázatosnak tartanak, mert nem teszi lehetővé a vakcinák megfelelő tesztelését.

A Johnson & Johnson vakcina hírére Donald Trump azt tweetelte: a szövetségi gyógyszerhatóságnak most gyorsan kell lépnie:

Hogy a koronavírus-védőoltás hatékony és biztonságos, illetve megfelel-e a világosan megfogalmazott szabványoknak, arról kutatók, nem pedig politikusok fognak dönteni.
Stephen Hahn a szövetségi gyógyszerhatóság vezetője

A gyógyszerhatóság vezetője leszögezte, hogy a döntéseket a tudomány fogja irányítani, és ebbe senki sem szólhat bele kívülről.

"Az amerikaiak érdeke mindenek felett áll" - mondta Hahn.

Trump azonban úgy véli: a halogatás politikai célzatú. A Pfizer, a Johnson & Johnson és a Moderna képesek arra, hogy önállóan is megállapítsák: hatékony-e termékük - mondta az elnök.