Megkezdődött a párizsi terrortámadás vádlottainak pere

2021.09.09

Megkezdődött az Iszlám Állam 2015-ös párizsi terrortámadásának elkövetésével vádolt férfiak pere. A támadásban 130 ember halt meg, több százan megsérültek. A fővádlott Salah Abdeslam a terroristasejt egyetlen túlélője, aki a vád szerint részt vett az előkészítésben is, ám egyelőre nem hajlandó beszélni. Amikor megkérdezték, hogy mi a foglalkozása, egy ima után azt válaszolta, hogy az Iszlám Állam harcosa.

- Nem lepett meg, ugyanezt tette Brüsszelben is. Kicsit váratlan, mert ahelyett, hogy ragaszkodna a logikájához és abbahagyná a beszédet, a kérdések felére válaszolt.. Viselkedésében kevés az intelligencia - mondja Arthur Dénouveaux, az áldozatok csoportjának vezetője.

- Nem vártam semmit, mégis hatással volt rám. Meglepődtem, amikor megláttam az arcát. Kicsit megváltozott, szakálla van, de szembe kell néznem vele, nem félek - mondja egy másik túlélő

A leghamarabb jövő májusban záruló perben húsz gyanúsítottat hallgatnak meg.

- Rengeteg erőszakkal és szörnyűséggel állunk szemben, és ennek az igazságszolgáltatási keretnek, a szabályoknak, a büntetőeljárásnak éppen az a célja, hogy az egészet egy logikusabb keretbe helyezze, ami lehetővé teszi, hogy rekonstruáljuk a történteket - mondja Paul-Mathieu de La Foata, az egyik áldozat ügyvédje.

A most 31 éves Abdeslam egyelőre nem beszél a támadásról, aminek számára nincs valódi tétje. Mivel 2018-ban Belgiumban 20 évet kapott, a Párizsban megszülető ítélettel együtt valószínűleg élete végéig börtönben marad.