Mégis folyósítanak segélyt a katasztrófa sújtotta Kaliforniának

2020.10.17

"Épp most hívott Trump elnök, aki jóváhagyta a katasztrófa miatti támogatási kérelmünket. Hálás vagyok a gyors reagálásért" - jelentette be Gavin Newsom, kaliforniai kormányzó.

Ég a Black Rock fogadó 2020 szeptemberében   -   Szerzői jogok  AP Photo/Noah Berger
Ég a Black Rock fogadó 2020 szeptemberében - Szerzői jogok AP Photo/Noah Berger

Alig két nappal korábban a Trump-kormányzat mereven elutasította az USA egyik legtehetősebb, ugyanakkor - választási szempontból is - egyik legbefolyásosabb államának több százmillió dolláros segélykérelmét, amit a Kaliforniát pusztító legutóbbi hat erdőtűz kárainak enyhítése érdekében nyújtott be.

Ilyen elutasításra nemigen volt példa az amerikai történelemben.

"A kérelmet nem támasztották alá releváns adatokkal" - így indokolta Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője a kaliforniai kérelem elutasítását. Ezzel egyidejűleg a Trump-kormány illetékese egy mindössze három bekezdéses, hivatalos válaszában azt írta, hogy a "károk súlya és nagyságrendje nem haladta meg az állam lehetőségeit".

A kaliforniai Santa Rosa a tűzvész után, 2020 szeptemberébenAP Photo/Noah Berger
A kaliforniai Santa Rosa a tűzvész után, 2020 szeptemberébenAP Photo/Noah Berger

Ezzel szemben a kaliforniai kormányzó hivatala 30 oldalas dokumentumban sorolta fel a pusztító tűzvész következményeit. Ebben azt is leszögezte, hogy a károk felmérése nem fejeződhetett be, mert a lángok még mindig tombolnak.

Mindössze 48 órával elteltével a Fehér Ház nem indokolta meg, mi késztette elsődleges álláspontja gyökeres megváltoztatására.

Katasztrofális tűzvészek Kaliforniában

Minden korábbi évnél nagyobb területen pusztított tűz idén Kaliforniában, az amerikai állam tűzoltóságának közleménye szerint - jelentettük nemrég.

Az idei tüzek eddig 1,6 millió hektárt égettek fel, azaz kétszer nagyobb területet, mint a korábbi legrosszabb évben, 2018-ban.

A hat legpusztítóbb kaliforniai erdő- és bozóttüz közül öt az idén tombolt. Harmincegyen veszítették életüket és mintegy 8500 épület égett ki.