Meghosszabbították a magyar határzárat

2020.10.01

Az a legjobb, ha senki nem utazik külföldre, csak ha halaszthatatlan dolga van, ezért továbbra is fenntartják a határzárat, mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Az orvosok béremeléséről is tárgyalnak.

A Magyar Orvosi Kamarával tárgyal az orvosok béremeléséről a kormány - erősítette meg a miniszterelnökséget vezető miniszter. A MOK korábban havi egymillió forintos fizetésre tett javaslatot. Ezt a kormány tárgyalási alapnak tartja, de még nem döntöttek róla. Gulyás szerint a közfoglalkoztatottak bére is emelkedni fog, de annak a mértékéről sem döntöttek még.

Az európai jogállamisággal foglalkozó úgynevezett Jourová-jelentést a kormány nem tartja jogilag jelentős irománynak, annak tartalmát nem fogadja el. A jelentést készítő Vera Jourová biztost nem kívánatos személynek tekintik, vele nem lépnek kapcsolatba. A biztos az Euronewsnak adott interjújában viszont azt mondta, ő továbbra is nyitott a párbeszédre.

A határzárat további egy hónappal meghosszabbították, mert az a legbiztonságosabb. Nem számít, hogy ki melyik országból érkezik, a határzár akkor is érvényben marad, ha az utasok olyan országból érkeznek, ahol a magyarnál jóval alacsonyabb a fertőzöttek aránya.