Meghalt az egyik legismertebb brit kémregényíró

2020.12.14

Meghalt a kémregényeiről ismert író, John le Carré. A születésekor David John Moore Cornwellként anyakönyvezett, 89 éves író cornwalli otthonában, rövid betegség után, tüdőgyulladásban hunyt el.

Az 1931-ben született brit férfi a második világháború után idegen nyelveket tanult, majd dolgozott a brit elhárításnak (MI5) és a hírszerzésnek (MI6) is - például beépített ügynökként a bonni brit követségen.

A hatvanas évek elején, írói álnéven kezdett el írni, a nagy sikert és a világhírt az 1963-ban kiadott "A kém, aki a hidegről jött be" című, a berlini fal felépítése körüli időszakban játszódó regény hozta meg számára. Ennek hatására felhagyott a titkosszolgálati munkával, és csak az írással foglalkozott.

Jórészt saját tapasztalatait feldolgozó regényei közül többek közt A panamai szabót, az Elszánt diplomatát vagy a Suszter, szabó, baka, kémet is megfilmesítették.

John le Carré kilenc éve az Oxfordi Egyetem könyvtárának adományozta magánarchívumát. A gyűjtemény részét képezik leghíresebb regényeinek vázlatai és kéziratai is.