Veszélyben az egész síszezon

2021.01.21

Nyitva állnak a francia síterepek, de a síliftek még nem működnek a koronavírus-fertőzések egyre növekvő száma miatt. A síközpontok nyitvatartásáról a hét vége felé hoznak majd döntést - jelentette be a francia kormány szóvivője.

Gabriel Attal utalt rá, hogy Franciaország szomszédai példáját fogja követni:

"A helyzet törékeny" - mondta. "A körülmények miatt egyes szomszédaink - itt Németországra és Olaszországra gondolok - bejelentették, hogy legalább február 15-éig zárva tartják a síközpontokat."

Habár eredetileg úgy volt, hogy január 18-án kinyithatnak az olasz síközpontok, a kormány bejelentette, hogy február 15-éig biztosan zárva kell maradniuk. A hatóságok attól tartanak, hogy a sícentrumok a koronavírus-fertőzés melegágyaivá válnak.

"A kormány legutóbbi vészhelyzeti rendeletei alapján nyitva vagyunk, de a turisták nem élvezhetik a szolgáltatásainkat. Üresen állunk" - panaszkodott egy férfi, akinek sífelszerelést bérbeadó boltja van. "Mivel nyitva vagyunk, nem kapunk pénzügyi támogatást, ezzel egyidőben nincsenek vendégeink. Így az okozott kár dupla."

Az északnyugat-olaszországi Piedmont régió hegyeiben a síszezonon múlik a helyiek megélhetése. Sokan úgy vélik: ennek a szezonnak már vége, habár még el sem kezdődött...