Meghalt a Samsung elnöke

2020.10.25

78 éves korában meghalt a Samsung Electronics elnöke, Lee Kun-hee - közölte a dél-koreai órisácég vasárnap. Lee hat évvel ezelőtti szívrohama óta kórházban feküdt, állapotáról azóta keveset lehetett tudni. A vállalat tájékoztatása alapján halálakor mellette volt családja, beleértve fia, a Samsung alelnöke, Lee Jae-yong is.

A cégóriás elnöke, Lee Kun-hee 78 éves volt.   -   Szerzői jogok  Schalk van Zuydam/AP2011
A cégóriás elnöke, Lee Kun-hee 78 éves volt. - Szerzői jogok Schalk van Zuydam/AP2011

"A Samsung-nál mindannyian őrizzük emlékét, és hálásak vagyunk a közös utazásért" - írja közelményében a vállalat. Lee 1987-ben, apja halála után vette át a családi vállalkozást - vezetése alatt a kiskereskedelmi cégből valóságos gazdasági erőmű vált, olyan területekkel bővülve, mint a biztosítás, vagy a szállítmányozás.

Lee Kun-hee egyik leghíresebb intézkedése 1993-ra tehető, amikor a cég válságba került. Munkatársainak Lee azt mondta "változtassunk mindenen, csak a feleségeinken és gyerekeinken ne." Azóta a Samsung a világ legnagyobb okostelefon és memóriachip gyártójává vált - írja a BBC. Tavaly a Samsung-csoport bevételei tették ki a dél-koreai gazdaság 20 százalékát.

Lee-t 2007 óta Dél-Korea leggazdagabb embereként tartották számon, a Forbes becslése alapján a Samsung-elnök vagyona elérte a 20 milliárd dollárt.

Lee-t kétszer is elítélték bűncselekmények miatt, beleértve Roh Tae-woo korábbi dél-koreai elnök megvesztegetését. 2008-ban lemondott az elnöki pozícióról, miután adócsalással és sikkasztással vádolták; akkor három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, azonban 2009-ben elnöki kegyelmet kapott, 2010-ben ismét visszatért az elnöki székbe - írja a BBC.

Lee Kun-hee fia és örököse,Lee Jae-yong is belekeveredett korrupciós és sikkasztási botrányokba. Közel egy évig ült börtönben, de 2018-ban a fellebbviteli bíróság enyhítette a büntetést és kiengedték.