Meghalt 77 beteg, 1241-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2021.01.17

Meghalt 77 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1241 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.

A kormányzati portálon azt írták: 351 828-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 341-re emelkedett, a gyógyultak száma 228 615.

 A portálon azt kérik: azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért.
Ress Andrea, a Covid Ambulancia vezető ápolója megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban   -   Szerzői jogok  MTI/Balázs Attila
Ress Andrea, a Covid Ambulancia vezető ápolója megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban - Szerzői jogok MTI/Balázs Attila

Az aktív fertőzöttek száma 111 872-re csökkent. Kórházban 4345 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 329-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 23 083-en vannak, a mintavételek száma 2 953 710-re nőtt.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével - írják a kormányzati portálon. Eddig csaknem 130 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezett az országba. Nagy részüket már beoltották, eddig 119 944-en kaptak oltást. "A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása" - hangsúlyozták.

A napokban több tízmilliárd forintot különítettek a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői Pekingben ellenőrizték a Sinopharm kínai gyógyszergyártó vakcináinak gyártási folyamatait, és megállapították, hogy a vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik. A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a kínai és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is - írták.

 A portálon azt kérik: azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért.

Ezen a hétvégén is folytatódott a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása is. A vakcina-szállítmányok ütemében folytatódhat az oltás az egészségügyben, az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében, majd megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

"A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni" - emelték ki.

Szombaton és vasárnap zajlik a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók gyors tesztelése is. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

 A portálon azt kérik: azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) maximum 10 ember részvételével tarthatóak, de ebbe a 14 év alattiak nem számítanak bele. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosnál népesebb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg.