Megfékezhetetlen a járvány Nyugat-Európában

2020.10.12

Hiába a kisebb-nagyobb szigorító intézkedések tovább romlik a járványhelyzet Nyugat-Európában.

Újabb francia városok a legmagasabb riasztási szinten

Két újabb francia nagyváros, a déli Toulouse és Montpellier is elérte a koronavírus-járvány mutatói alapján a legmagasabb riasztási szintet, ezért keddtől ott is életbe lépnek a társadalmi életre vonatkozó korlátozások.

Beteg és ápoló egy strasbourgi kórházban   -   Szerzői jogok  Jean-Francois Badias/AP
Beteg és ápoló egy strasbourgi kórházban - Szerzői jogok Jean-Francois Badias/AP

Ez azt jelenti, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma elérte a 250-et és a 65 év feletti korosztálynál meghaladta a 100-at, valamint az intenzív ágyak legalább 30 százalékán koronavírusos betegek fekszenek.

Marseille, Párizs és a tengerentúli Guadeloupe szigete után szombaton Lyonban, Grenoble-ban, Saint-Etienne-ben és Lille-ben is bezártak a bárok, a sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok és uszodák, szigorodtak az óvintézkedések az éttermekben, elmaradnak a szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, a bevásárlóközpontokban és a felsőoktatási intézményekben pedig felére csökkentették az egyszerre jelen lévő emberek számát.

Franciaországban 24 óra leforgása alatt több mint 16 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ez újabb rekord. A fertőzöttek száma így már 735 ezerhez közelít. A koronavírus okozta szövődményekbe egy nap alatt 46 beteg halt bele.

Emelkedő esetszámok Olaszországban

Olaszországban egy nap alatt 5456 új esetről és 26 halálos áldozatról érkezett hír. Az országban, amely Európában a leginkább megszenvedte a pandémia első hullámát, harmadik napja meghaladja az 5300-at az újonnan észlelt fertőzések száma.

Területi szigorítás várható a briteknél

Tovább romlott a helyzet az Egyesült Királyságban is: vasárnapra 12872 új fertőzést jegyeztek fel, szombaton 15 166-ot. Boris Johnson kormányfő hétfőn szigorításokat jelenthet be. Az előzetes médiaértesülések szerint a cselekvési terv az észak-angliai nagyvárosokra és térségekre összpontosít, ahol jelentősen meghaladja az országos átlagot a fertőződési ráta. Egyes várakozások szerint a kormány ebben az országrészben elrendelheti a vendéglátóhelyek időleges bezárását.