Megerősödött a Néppárt és a szélsőjobb, a liberálisok és a zöldek a vesztesei az EP-választásoknak

2024.06.10

27 országban 185 millió ember adta le a szavazatát az elmúlt napokban az európai parlamenti választásokon. Az egyik legfontosabb eredmény: a sok elemző által várt szélsőjobboldali áttörés elmaradt ugyan, de az euroszkeptikus, populista pártok azért megerősödtek Európában.

Az EP-választások legnagyobb győztese az Európai Néppárt (EPP), tovább erősítve befolyását az EU egyetlen közvetlenül választott intézményében. Az előzetes adatok szerint a jobbközépnek mintegy 184 törvényhozója lesz a parlamentben, ami a 720 képviselő egynegyede.

Ez az egyetlen centrista párt, amely megerősödött a választásokon: A balközép Szocialisták és Demokraták (S&D) megőrizte pozícióit, míg a liberális Renew Europe képviselőcsoport 22 mandátumot vesztett. A Politico összegzése szerint így alakulnak az erőviszonyok a következő EP-ben:

- Európai Néppárt 184 mandátum

- Szocialisták és Demokraták 139 mandátum

- Renew (liberálisok) 80 mandátum

- Konzervatívok és Reformerek (ECR) 73 mandátum

- Identitás és Demokrácia (ID) 58 mandátum

- Zöldek/Európai Szabad Szövetség 52 mandátum

- Egységes Európai Baloldal 36 mandátum

- függetlenek 98 mandátum

Hatalmi pozíciójából az Európai Néppárt van a legjobb helyzetben ahhoz, hogy meghatározza az uniós politikát, és jobbra billentse a napirendet - állítja a Politico. És miközben ismét kialakíthat egy nagykoalícióhoz a szocialistákkal és a liberálisokkal, bizonyos kérdésekben munkakapcsolatról is tárgyalhat a jobboldalibb pártokkal - ha ezt meg tudja tenni anélkül, hogy elidegenítené centrista szövetségeseit.

A radikális jobboldali erők jelentős térnyerést értek el, Franciaországban a Nemzeti Tömörülés (RN) a szavazatok közel egyharmadát szerezte meg. Emiatt Emmanuel Macron elnök úgy döntött, feloszlatja a francia Nemzetgyűlést és új választásokat ír ki. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olaszország Fivérei (FdI) pártja hasonlóan szárnyalt, a szavazók több mint negyede támogatta őket.

Az Európai Parlamentben a két szélsőjobboldali illetve populista csoportja, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoport 131 helyet foglal majd el az ülésteremben.

Szintén ebbe a spektrumba tartozik egyelőre képviselőcsoport híján az ID-ből nemrég kipenderített Alternatíva Németországért 15 törvényhozója, a Fidesz 11 képviselője, a lengyel Konföderáció párt hat képviselője, illetve a bolgár Kreml-barát Újjászületés párt három képviselője.

A Politico az EP-választások egyértelmű győztesei közé sorolja Magyar Péter Tisza Pártját: "Magyar, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségese és riválisa volt, a magyar ellenzék vitathatatlan arcává vált, és a szavazatok mintegy 30 százalékát szerezte meg, miután az év elején ringbe szállt" - írja róla a brüsszeli lap.

A vesztesek között szerepel ugyanakkor Orbán pártja a brüsszeli lap cikkében. Bár a magyar miniszterelnök a választás éjszakáján, hogy két választást tartottak Magyarországon, és ők "mindkettőt megnyerték, ráadásul háborús helyzetben", a Politico elemzése szerint "a magyar nacionalista vezető a vártnál is rosszabbul teljesített, miután kemény kihívással nézett szembe Magyar részéről."

Bár Fidesz a szavazatok 43,8 százalékát szerezte meg, ez volt minden idők legrosszabb eredménye európai parlamenti választáson - emlékeztet a lap, amely szerint ennek ellenére Brüsszel figyelni fogja, hogy a nacionalista Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójába manőverezi-e EP-képviselőit, újabb lendületet adva Meloni számára.