Megérkeztek a Perseverance első felvételei a Marsról

2021.02.20

Megérkeztek az első felvételek a Marsról, ahol a NASA történelmi küldetése zajlik egy arab és egy kínai misszióval párhuzamosan.

Az amerikai űrügynökség egy lépéssel tovább ment a másik kettőnél, nemcsak űrszondát küldött, hanem egy marsjárót is, amelynek sikerült is leszállnia a vörös bolygóra csütörtökön.

A Perseverance nevű robot majdnem két évig küld majd képeket, és végez kutatásokat a Marson.

A legmodernebb technológiával felszerelt marsjáró kerekei közép-európai idő szerint csütörtökön este 10 óra körül érintették először a Mars felszínét. A tavaly júliusban indult NASA-küldetés legfontosabb célja, hogy a földihez hasonló élet nyomait keresse a Marson. Erre számos, távolból tett megfigyelés utal, de közvetlen bizonyítéka egyelőre nincs.

Eddig összesen hat rover járt a vörös bolygón, az első kettőt a Szovjetunió küldte 1971-ben, az egyik nem ért oda, a másikkal megszakadt a kapcsolat pár perccel azután, hogy leszállt. A másik négy, illetve most már öt az amerikai űrügynökségé volt. Ez az ötödik 25 kamerával pásztázza majd a Marsot, és egy másik eszköze lehetővé teszi, hogy a tudósok azonnal elemezzék a gyűjtött kőzetmintákat.

A misszió majdnem két évig tart majd. A Perseverance műszaki kontrollon esik át a következő napokban, és körülbelül egy hét múlva munkába áll.