Megemlékeztek Ukrajnában a 35 évvel ezelőtti csernobili atombalesetről

2021.04.26

Csendes gyertyagyújtással emlékeztek meg az éppen 35 évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-baleset áldozataira a közeli ukrajnai városban, Szlavuticsban. Hétfő hajnalban - az egykori tragédia óráiban - több száz ismerős, barát helyezte el az emlékezés virágait, gyertyáit az áldozatok emlékfalánál.

1986. április 26-án hajlani fél kettőkor egy rosszul elvégzett teszt miatt robbant fel az atomerőmű 4-es reaktora, ezzel bekövetkezett a világ eddigi legnagyobb nukleáris katasztrófája. Több tucat dolgozó és tűzoltó halt meg azonnal, később pedig mintegy négyezren vesztették életüket a sugárzás miatt.

A védőépületek hiánya miatt a tragédia bekövetkezte után óriási radioaktív felhő, sugárszennyezés vonult végig a Szovjetunió nyugati részén, valamint Európa más részein is. A Szovjetunió megpróbálta eltitkolni a balesetet, de először Svédországban, majd máshol is mérték a sugárzás szintjének hirtelen emelkedését, így beismerésre kényszerült. Mihail Gorbacsov húsz évvel később azt nyilatkozta, hogy a Szovjetunió összeomlásának folyamatát igazából a csernobili katasztrófa indította el.

 A csernobili atomerőmű negyedik blokkjának belseje 2021. április 15-én Oleg Petraszjuk/MTI/MTVA
A csernobili atomerőmű negyedik blokkjának belseje 2021. április 15-én Oleg Petraszjuk/MTI/MTVA

Az atombaleset 35. évfordulóján Ukrajna azt szeretné, ha Csernobilt felvennék az UNESCO világörökségi listájára, ezért pályázik arra. Reményeik szerint ezzel pénzügyi forrásokhoz jutnának és nőne az idegenforgalom is.