Megalakult az új izraeli szivárványkormány

2021.06.14

Nem vesztegette idejét az új izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett. Néhány órával azután, hogy a knesszet mindössze egy fős többséggel bizalmat szavazott neki, ő már ki is jelölte kormánytagjait.

A nacionalista kormányfő első beszédében azt ígérte, hogy egyesíteni fogja az etnikai konfliktusok tépázta országát. Erre pedig mi lehetne alkalmasabb, mint egy baloldali, centrista, jobboldali és arab tömörülésekből álló friss pártszövetség?

- Az összes izraeli polgár most ránk figyel és elvárja, hogy tartsuk be az ígéreteinket. Szorosan együtt kell működnünk, hogy békét teremtsünk az országban - mondta Bennett, aki egy különleges hatalommegosztási együttműködés miatt csak 2023 szeptemberéig fogja betölteni a miniszterelnöki posztot. Őt a jelenlegi külügyminiszter, a centrista Jaír Lapid követi majd.

A szivárványkoalícióval 12 év után sikerült kiütni a hatalomból a verhetetlennek gondolt Benjámín Netanjahut. A veterán politikus nem adja fel, és kivár. Az általa vezetett Likud továbbra is a legerősebb ellenzéki párt.

- Ha az a sorsunk, hogy ellenzékbe szoruljunk, akkor ezt emelt fővel fogjuk viselni. Teszünk azért, hogy leverjük ezt a veszélyes kormányzatot és visszaszerezzük az irányítást - ígérte híveinek.

Az új kabinetnek már az amerikai elnök is gratulált. Joe Biden azt írta: alig várja, hogy együttműködhessen Naftali Benttel és minisztereivel az izraeli béke megteremtésében.