Még tovább szigorít néhány ország, ahol az új vírusmutáció terjed

2021.01.28

Még legalább hat hétig otthon kell tanulniuk az angliai diákoknak - jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján. Március 8-a a legkorábbi időpont, amikor az iskolák talán újra fogadhatnak diákokat. Az intézkedések meghosszabbítására azért volt szükség, hogy megfékezzék a koronavírus új mutációjának terjedését.

Az embereket figyelmeztették, hogy a reptereken, közutakon és vasúti határátkelőkön ellenőrzések várhatóak, és büntetik azokat, akik nem teljesítik a feltételeket.

"Tudom, hogy az országban mindenki azt akarja, hogy nyissuk ki az iskolákat, amilyen gyorsan csak lehet, és biztosíthatom Önöket, hogy ez ennek a kormánynak a célja" - közölte a brit miniszterelnök. "De azt is tudom, hogy 37 ezer ember szenved Covidtól a kórházainkban, és a fertőzési ráta így is kiugróan magas, ezért mindannyiunknak nagyon óvatosnak kell lennünk."

Litvánia szintén bejelentette, hogy meghosszabbítja a karantént márciusig, annak ellenére, hogy az országban visszaesett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

A nem létfontosságú boltok, edzőtermek, színházak és mozik zárva maradnak, és a háztartások közötti találkozások nem megengedettek.

Ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy bizonyos korlátozásokat, mint például az önkormányzatok közötti utazásokat korábban felülvizsgálják.

Számos ország nemzetközi utazási tilalmat vezetett be: Norvégia, az Egyesült Királyság és Belgium megtiltották állampolgáraik külföldre utazását. Csak nyomós okkal lehet elhagyni az országot, például munkaügyben vagy egészségügyi indokkal.

Az embereket figyelmeztették, hogy a reptereken, közutakon és vasúti határátkelőkön ellenőrzések várhatóak, és büntetik azokat, akik nem teljesítik a feltételeket.

"Vannak boltjaim Brüsszelben, áruért megyek" - mondja ez a francia nő.

"Be kéne vásárolnom, és nem tudtam, hogy tanúsítvány kell" - állítja ez a férfi. "Azt mondta a rendőr, hogy az interneten találom azt a nyomtatványt, amivel elmehetek bevásárolni."

Franciaországban, ahol délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom van érvényben, további szigorításokat tervez a kormány, mivel a korábbinál fertőzőbb variánsok egyre terjednek az országban.